waarom krijg ik altijd puistjes op mijn kin?

Acne in het gezicht

Vaak heb je een plek in het gezicht waar je altijd puistjes krijgt. Dat je eigenlijk van te voren al weet dat je daar rond je menstruatie of als je een paar dagen slecht hebt gegeten een pukkel krijgt. Vanuit de Chinese geneeskunde is het gezicht opgedeeld in regio’s die gekoppeld zijn aan onze organen, net zoals bij voetreflex. Zo kun je dus de connectie tussen de buitenkant (onze huid) en de binnenkant (onze organen) maken. En het geeft je dus ook een gerichter aanknopingspunt in het veranderen van je leefstijl.

Doordat iedere regio in ons gezicht gekoppeld is aan een ander orgaan, kan je je voorstellen dat er dan ook een ander soort aanpassing en/of behandeling nodig is. Dat is een van de redenen waarom niet iedereen met acne op dezelfde manier goed resultaat krijgt. Acne kan wel 50 verschillende redenen hebben en de regio in het gezicht is een aanknopingspunt.

Waarom puistjes op je kin?

Een veel voorkomende plek in het gezicht om acne te ontwikkelen is op de kin. De regio van het binnenste gedeelte recht onder de lip is gekoppeld aan de voortplantingsorganen en de hormonale balans. Daarom ontstaan deze vaak rondom de menstruatie of ovulatie. Ook kan het gebruik van de anti-conceptiepil ervoor zorgen dat je op deze plek pukkels krijgt. Dan gaat het vaak om van die onderhuidse grote pijnlijke bulten. Heb je van die onderhuidse bulten en gebruik je anti-conceptie, dan zou een andere soort pil hierin al verbetering kunnen brengen. Ook zijn er alternatieven voor de pil zoals de Daysy en ik kan je daarin adviseren. 

Andere redenen om hormonaal uit balans te raken met acne op de kin als gevolg zijn bijvoorbeeld stress en insulineresistentie. In een latere blog zal ik hier meer informatie over delen. Maar zo zie je maar dat er meerdere oorzaken en dus meerdere oplossingen zijn. Er is nooit maar een ding wat al je problemen gaat oplossen. En vaak in het gesprek merk ik dus ook dat er meer dan 1 klacht is. Bij acne op de kin zijn er dus vaak op problemen rondom de menstruatie en/of ovulatie.

Acne-puzzel

Acne behandelen is echt een puzzel! Daarom is het belangrijk om verbanden te gaan leggen tussen je klachten. Beter te begrijpen hoe het lichaam werkt en meer inzicht te krijgen in hoe alles samenwerkt.

Tijdens een Orthomoleculair huidadvies kunnen we samen kijken naar je klachten en eventuele oplossingen. Samen maken we de puzzel van je gezondheid en brengen we in kaart wat je verbeterpunten zijn.

Wil jij ook samen met mij deze acne-puzzel maken? 
Maak dan een afspraak voor een Orthomoleculair huidadvies of plan een Acnetherapie behandeling!