Huidklachten verdwijnen niet wat ik ook smeer!

huidklachten

Huidklachten verdwijnen niet wat ik ook smeer. Is een zin die ik vaak hoor in mijn praktijk. Meestal hebben mensen zelf al van alles geprobeerd om van hun huidprobleem af te komen maar vaak zonder resultaat. Ook de zalfjes van de huisarts geven soms tijdelijk verlichting maar na stoppen komen de klachten gewoon weer terug. Zelfs een heftige Roaccutane kuur van de dermatoloog is vaak niet afdoende om helemaal van de acne af te komen.

Super frustrerend en vaak ten einde raadt omdat niets werkt. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben want de huidklachten hebben ook verschillende oorzaken. Vanuit mijn huidtherapie opleiding was daar niet super veel aandacht voor en was er een redelijk standaard behandelprotocol. Maar eigenlijk is dat raar want niet iedereen heeft dezelfde klacht door dezelfde oorzaak. Zo heeft acne wel 50 verschillende redenen en gaat daarom niet altijd weg met alleen het behandelen van de huid.

ingrediënten

De voornaamste reden waarom dat iets wat je smeert niet werkt zijn de ingrediënten. Er zijn namelijk veel producten op de markt die weinig tot geen werkzame ingrediënten bevatten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er ingrediënten inzitten die een negatief effect hebben op de huid zoals alcohol, parfum, parabenen en siliconen. Je zorgt er met deze ingrediënten alleen maar voor dat de huid barrière verder verslechterd. Dus het lezen van de ingrediëntenlijsten voordat je iets koopt is een must. Zelf ben ik fan van de producten van Synergie Skin. Dit zijn cosmeceuticals met hoge geconcentreerde werkzame stoffen, je ziet binnen 2 maanden al duidelijk verschil!

Maar eigenlijk is de eerste stap bij huidklachten zoals acne, rosacea en eczeem het herstellen van de huid barrière. De huid barrière is de beschermlaag van de huid en als deze beschadigd is (zoals bij huidklachten het geval is) dan kun je ook nergens tegen. Het meeste wat je dan op de huid smeert kan de huid alleen maar meer irriteren. Hoe je zelf een begin kunt maken in het herstellen van de huid barrière vertel ik in een volgende blog. Maar begin alvast met het toevoegen van omega 3 vetzuren (voeding of supplement) want ook dit helpt van binnenuit de huid barrière herstellen. Lees ook mijn vorige blog over acne en vetzuren.

interne oorzaak

En over van binnenuit gesproken; interne klachten kunnen er ook zeker voor zorgen dat je huidklachten niet verbeteren wat je ook smeert. Want liggen je darmen overhoop en is je huid de zwakke plek dan gaat een zalfje niet werken. Onze huid is een reflectie van de binnenkant. Dus heb je darmklachten, spijsverteringsproblemen of mondklachten dan kan dit zich ook uitbreiden naar huidklachten.

 

Als laatste wil ik benoemen dat stress een hele belangrijke factor is bij huidklachten. Dit wordt zwaar onderschat maar zonder het aanpakken van je stress zal je huid maar moeilijk rustig worden. Dus ben je hiervan bewust en kijk waar je een stapje terug kunt doen. Ook hier zal ik in een volgende blog dieper op in gaan.

 
Heb jij al van alles geprobeerd zonder resultaat? Dan kan het goed zijn om een EMB bloedtest te doen om opzoek te gaan naar de oorzaak.