de voordelen van vetzuren bij acne

voeding en de huid

Als huidtherapeut behandel ik de huid aan de buitenkant. Maar vaak is dit alleen niet voldoende om een huidklacht helemaal weg te krijgen. Dan is het ook noodzakelijk dat mensen hun leefstijl veranderen. Jarenlang is ontkend dat voeding invloed heeft op de huid, maar gelukkig wordt hier steeds meer onderzoek naar gedaan. En blijkt het nu wel degelijk van invloed te zijn.

Het gaat dan niet alleen om voeding die je weg zou moeten laten. Zoals de meeste wel weten kan chocolade een trigger zijn voor acne. Het gaat dan vooral om de melksuikers waarvan de chocolade gemaakt wordt.

Maar juist ook om voeding die een positief effect kan hebben op de huid krijgt steeds meer aandacht. Want wie wil er nou niet eten voor een betere huid en een betere gezondheid?!

In deze blog bespreek ik de voordelen van vetzuren bij acne. 

wat zijn vetzuren?

Een goed voorbeeld van voeding die een positief effect heeft op de huid zijn vetzuren. En mensen met huidklachten zoals acne hebben hier vaak een tekort aan. Maar wat zijn vetzuren eigenlijk?

In vetten zitten vetzuren en ons lichaam gebruik deze vetzuren bijvoorbeeld voor goede aanmaak van hormonen, een goed functionerend immuunsysteem en voor nog vele andere communicatiesystemen.

Als we het hebben over essentiële vetzuren dan praten we over Omega 3 en Omega 6. Beide zijn belangrijk en er moet een balans zijn tussen deze vetzuren. Helaas is deze balans vaak verstoord.

Omega 6 is ontstekingsbevorderend en Omega 3 is ontstekingsremmend. Dus als er ergens in het lichaam een verstoring is dan is het goed dat Omega 6 kan zorgen voor ontsteking want vanuit daar kan er worden aangezet tot herstel. Je begrijpt dat er dan wel ook voldoende Omega 3 aanwezig moet zijn om de ontsteking weer uit te kunnen zetten. Daarnaast helpt Omega 3 om de huidbarrière te verbeteren, dit zorgt ervoor dat onze huid beter kan beschermen tegen  invloeden van buitenaf. 

Als we kijken naar het Westerse eetpatroon zit er vooral veel Omega 6 in de voeding. En is Omega 3 een ondergeschoven kindje. Waardoor de balans dus snel verstoord raakt.

Acne kan veel ontstekingen bevatten en dat zou je dus graag willen afremmen. Dat kan door de juiste huidverzorging en productgebruik. Maar dit kun je dus ook doen door ontstekingsremmende voeding, waarvan Omega 3 een heel goed voorbeeld is. Want ontsteking in de huid is vaak ook een indicatie voor ontsteking op andere plekken in het lichaam zoals in de darmen. En deze interne ontstekingen ga je niet aanpakken met de juiste huidverzorging.

hoe zorg ik voor minder ontsteking?

Het kan dus goed zijn om je voeding aan te passen zodat je het lichaam ondersteunt. En dan is het goed om met de volgende dingen rekening te houden.

Omega 3 verhogen door voeding zoals:

 • Chiazaad, Hennepzaad, Lijnzaad
 • Walnoten
 • Zeewier
 • Papaja
 • Avocado
 • Alles wat rent, vliegt en zwemt (vette vis, bewogen vlees, schaal- en schelpdieren)
 • Roomboter, Ghee, Kokosolie

Omega 6 verlagen door onderstaande voeding te minderen/weglaten:

 • Granen
 • Margarines, Zonnebloemolie
 • Mais
 • Soja
 • Pakjes/zakjes
 • Kant-en-klaar maaltijden

Ik ben voorstander om zoveel mogelijk uit de voeding te halen. Maar zijn er echt grote tekorten of klachten dan kan het nodig zijn om (tijdelijk) te suppleren. 4-6x per week vette vis is namelijk voor de meeste mensen niet haalbaar maar zou wel het streven moeten zijn. Wil je toch zorgen voor voldoende omega 3 door middel van een supplement? 

Denk jij dat je voldoende Omega 3 binnenkrijgt?
De EMB bloedtest geeft uitsluitsel over hoe het ervoor staat met de vetzuren balans!