Wat heeft de lever met huidklachten te maken?

puzzelstukje

Wat heeft de lever met huidklachten te maken? In ons lichaam is alles met elkaar verbonden en alles werkt met elkaar samen. Dat maakt het soms ook zo lastig om erachter te komen waar je huidklachten vandaan komen. Het is een puzzel met vele stukjes. Maar dat betekent ook dat je zelf veel kunt doen om van je huidklachten af te komen. Omdat de puzzelstukjes vaak eenvoudige aanpassingen zijn in voeding en leefstijl. Daarnaast kan het natuurlijk nodig zijn om het lichaam een handje te helpen met supplementen en/of kruiden.

De lever is onderdeel van onze ontgifting, samen met de nieren en het lymfestelsel. En zeker bij huidklachten kan het zo zijn dat de ontgifting niet optimaal verloopt. Onze lever heeft een grote en zware taak in ons lichaam. Alles wat binnenkomt en verwerkt wordt binnen het lichaam moet de lever filteren en afvoeren. Daarnaast heeft de lever ook een producerende taak. De lever produceert bijvoorbeeld gal wat nodig is om vetten goed te kunnen verteren. Ook produceert de lever eiwitten die nodig zijn voor bloedstolling.

lever en insuline

Als we eten dan produceert de pancreas insuline. Deze insuline wordt verbruikt maar ook voor een gedeelte opgeslagen in onze spieren en lever als glycogeen. Glycogeen is een reserve-energie die ons lichaam kan gebruiken naast de vetopslag. Op het moment dat er langere tijd te veel en te vaak wordt gegeten en dus (te)veel insuline wordt geproduceerd kan de lever overbelast raken. We spreken dan van een NAFL (non alcoholic fatty liver). Een best vaak voorkomend probleem. Zonder dat je dus veel alcohol drinkt of een hele slechte leefstijl hebt kun je toch je lever beschadigen. Dit is onder andere de reden waarom ik vaak aanraad om maar 3x per dag te eten.

lever en ontlasting

Ongeveer 70% van het bloed wat zich in de lever bevindt komt via een poortader vanuit de darmen. Naast het bloed worden er op deze manier ook veel voedingsstoffen vanuit de darm naar de lever getransporteerd. Dit is het positieve van deze verbinding. Helaas is het nadeel dat als de darmen niet optimaal functioneren er via deze weg ook gifstoffen worden vervoerd richting de lever. Waardoor de lever heel hard moet werken om dit allemaal weer af te breken. Dit kan zowel het geval zijn bij obstipatie als bij een lekkende darm. Bij obstipatie is de ontlasting eigenlijk te lang in het lichaam waardoor je via de darmwand een heropname krijgt. De ontlasting bevat gifstoffen en die horen tijdig het lichaam te verlaten.

 

Lever en medicatie (giftige stoffen)

De lever heeft ook de taak om medicatie af te breken. Gebruik je dus medicatie zoals antibiotica, anticonceptiepil, anti-allergie tabletten of pijnstillers dan moet je lever extra hard werken naast de normale ontgifting van bijvoorbeeld onze spijsvertering. Ook zeker niet te vergeten wat je verder nog op je huid smeert, parfums die je op spuit, waar je je huis mee poetst en ga zo maar door. Als je alles bij elkaar gaat optellen waar je mee in aanraking komt dan kan je je voorstellen dat dit impact heeft.

lever en de huid

Wat heeft de lever met huidklachten te maken? Een teveel aan gifstoffen in het lichaam moet ergens worden afgevoerd en onze huid is een van deze uitscheidingswegen. Dus heb je last van huidklachten dan kan het goed zijn om eens te kijken naar je voedingspatroon en leefstijl. Hoeveel gifstoffen krijg jij dagelijks binnen? Heb je last van obstipatie en huidklachten dan snap je nu misschien beter de connectie. Eet je 8x per dag en heb je huidklachten? Dan kan het dus goed zijn om je maaltijdfrequentie te verlagen.

 
Wil je samen aan de slag met je huidklachten? Plan dan een Orthomoleculair huidadvies of emb bloedtest!