Wat gebeurt er als je zelf je puisjes uitknijpt?

Knijp niet zelf

Een advies wat ik als huidtherapeut bijna dagelijks geef is: ‘Knijp niet zelf je puistjes uit!’ Dit is omdat ik met mijn getrainde oog precies kan zien of iemand zelf knijpt en krabt. Wat gebeurt er als je zelf je puistjes uitknijpt? Opzich is het natuurlijk goed om je huid zelf goed te onderhouden maar vaak gaat het toch mis. Omdat ik begrijp dat als je echt een witte kop heb je deze weg wilt halen, geef ik een aantal tips hoe dan wel “uit te knijpen”.

Vaak geven mijn klanten aan dat ze aan hun huid zitten zonder dat ze het doorhebben. Eigenlijk als een soort van gewoonte of tick. Het is natuurlijk lastig om iets te veranderen waar je je niet bewust van bent. Maar met de juiste instructies kan je zelf hier iets mee.

Waarom niet zelf je puistjes uitknijpen?

Wat gebeurd er als je zelf je puistjes uitknijpt? Het probleem met knijpen en krabben is dat het vragen is om een ontsteking. Je vingers en huid bevatten namelijk veel bacteriën en vuil wat je door krabben en knijpen verspreid. Doordat je de huid kapot maakt duw je zo het vuil naar binnen waardoor je een ontsteking als resultaat krijgt.

Ontstekingen verhogen de kans op PIH (post inflammatoire hyperpigmentatie). Dit is de rode, bruine kleur die zichtbaar blijft nadat het puistjes weer genezen is.

Een ander probleem is dat je niet kunt stoppen tot het te laat is. Het moet eruit! Terwijl het talg soms nog te vast of diep zit waardoor het er niet uit komt. En dan ga je door tot het er wel uitkomt met een grotere wond en later korst als gevolg. En daardoor duurt het zoveel langer voordat het plekje geneest en niet meer zichtbaar is.

 
 

Hoe doe je het dan wel goed?

Deze adviezen gelden eigenlijk alleen voor een echte witte kop, de rest gewoon lekker laten zitten. Maar ik begrijp dat het vervelend is om met een witte kop de deur uit te gaan. Dus als je iets wilt uitknijpen doe dat als je rechtstreeks uit de douche komt. Dan zijn zowel je vingers als huid schoon en is er dus het minste gevaar op ontsteking.

Om het zo soepel mogelijk te laten verlopen is het verstandig om de witte kop zachtjes in te prikken met een steriele naald. Hierdoor maak je een kleine opening waardoor je de talg makkelijker naar buiten kunt drukken.

Knijp 1 of hooguit 2 keer! Komt er niets uit dan stoppen want dan is het gewoon nog niet z’n tijd. Probeer het eventueel de volgende dag. Dit doe je dus om een grotere wond en korst te voorkomen.

En als laatste; ben je bewust van wat je doet! Het beste voorbeeld was een klant jaren geleden met flinke ontstekingen. Na een uitgebreide intake gaf ze aan dat ze als kassière werkte in een supermarkt. Waarbij ze dus de hele dag boodschappen en geld aanraakte. Als ze even niets te doen had zat ze altijd aan haar gezicht. Je kunt je voorstellen dat dat een grote oorzaak was van haar ontstekingen. Nadat ze dit zoveel mogelijk probeerde te mijden ging het een heel stuk beter met haar huid.

 

Dus zit je voor de tv en zit je zonder nadenken de hele tijd aan je gezicht? Of werk je achter de pc en zit je tussendoor ook aan je gezicht? Probeer iedere keer als je er aan denkt meteen te stoppen. Alleen door jezelf een halt toe te roepen kan je de gewoonte ombuigen.

 
 

plan een afspraak

Blackheads, whiteheads en milia kunnen naast die witte kop ook aanwezig zijn bij een onzuivere huid. Deze onzuiverheden kun je beter professioneel laten verwijderen bij een huidtherapeut. En laat je adviseren over de juiste huidverzorging. Heb je al langere tijd klachten en van alles geprobeerd? Dan is het handig om eens verder te kijken bijvoorbeeld door de EMB bloedtest. Via deze bloedtest kan er gekeken worden naar de oorzaken van jouw acne klachten aangezien dit bij iedereen toch een beetje anders is.

Wil jij ook aan de slag met het verminderen van je onzuiverheden?
Maak een afspraak voor een behandeling of EMB bloedtest