Waarom is een goed slaapritme belangrijk voor je huid?

Slaapritme is een biohacker

Een goed slaapritme is een echte biohacker. Dit betekent dat goede kwaliteit slaap zeer gezondheid bevorderend is. En laat nu net uit onderzoek naar voren komen dat we gemiddeld ieder jaar minder slapen. We weten natuurlijk allemaal dat slapen belangrijk is, maar waarom eigenlijk precies? En hoe ziet een goed slaap ritme en kwalitatief goede slaap eruit? Maar nog specifieker: Waarom is een goed slaapritme belangrijk voor je huid?

Ikzelf ben echt fan van slapen. Niet alleen omdat ik van luieren hou 😉 Maar ook omdat ik de meerwaarde ervan zie en slaap bij mij dus echt prioriteit heeft. Veel mensen zullen denken wat een saai leven maar de voordelen van een goed slaapritme zijn voor mij doorslaggevend. Benieuwd wat mijn slaapritme is?

Eigenlijk moeten we dan eerst een aantal dingen uit elkaar trekken. Want zo kun je zelf ook beter begrijpen of je een goed slaapritme hebt en of je goede kwaliteit slaap hebt.

Fit en uitgerust?

Het aantal uren dat je slaap maar ook het tijdstip wanneer je gaat slapen en opstaat is belangrijk. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt er gewerkt met een orgaanklok. Ieder orgaan heeft zijn eigen tijd waarop het meer en minder actief is. Slaap oftewel rust in de nacht zorgt ervoor dat deze organen goed kunnen functioneren. Daarnaast is ons immuunsysteem in de nacht actief met het opruimen van alle troep. Te weinig slaap werkt dus een slecht werkend immuunsysteem in de hand. Ons immuunsysteem zorgt voor herstel en dus ook voor herstel van de huid.

Daarnaast is kort slapen ook stress voor het lichaam. Ons lichaam kan geen onderscheid maken tussen verschillende soorten stress-prikkels. Dus stress door iedere dag in de file staan heeft hetzelfde negatieve effect als te weinig uren slaap.

Vaak zeggen mensen dat ze geen slaap-problemen hebben of geen stress ervaren rondom slapen. Een belangrijke vraag die ik dan stel: Wordt je altijd lekker fit en uitgerust wakker? Is het antwoord Nee, dan kun je hieronder al een aantal tips vinden waarmee je aan de slag kan. Want niet uitgerust wakker worden in de ochtend betekend al een verminderd slaappatroon.

Hoe zorg je voor een goed slaapritme?

Hoe zorg je ervoor dat je een goed slaapritme creëert en daardoor goede kwaliteit slaap gegarandeerd is?

Ik heb voor mezelf een aantal regels waar ik me zoveel mogelijk aan probeer te houden. Dit zorgt voor structuur en ik val daardoor ook makkelijker in slaap.

Hierbij een aantal simpele tips met goed resultaat:

  • Bedenk een slaapritueel
  • Na 14.00u stoppen met koffie
  • Blauw licht vermijden in de avond
  • Ritme! Dus iedere dag dezelfde tijd naar bed en dezelfde tijd weer opstaan. En dan ook voor 23.00u je mandje in!

Wil je niets missen over slaap? Bekijk dan deze pagina voor alle blogs rondom dit onderwerp.

Slaap en huid

Waarom is een goed slaapritme belangrijk voor je huid?

Een mooie stralende huid komt voornamelijk van binnenuit. Als ons lichaam functioneert volgens het ritme van de dag, er weinig stressprikkels zijn en onze organen en spijsvertering goed werken, zie je dat aan de buitenkant!

Voeding, Stress aanpakken, Slaap en Beweging zijn de belangrijkste basis-pilaren waarop onze gezondheid rust. Dus een goede balans op deze vlakken is te zien aan iemand zijn stralende huid.

Kun je hulp gebruiken bij het aanpassen van je leefstijl? 
Maak een afspraak voor een Orthomoleculair huidadvies