Waarom geen isotretinoine bij acne?

acne bestrijden

Als huidtherapeut krijg ik regelmatig de vraag of isotretinoine een effectieve behandeling is voor acne. Isotretinoine is een medicijn dat wordt voorgeschreven door dermatologen om ernstige vormen van acne te behandelen. Hoewel het medicijn in sommige gevallen effectief kan zijn, zijn er ook veel risico’s en bijwerkingen verbonden aan het gebruik ervan.

Isotretinoïne, is een synthetisch afgeleide van vitamine A. Het medicijn werkt door de talgproductie te verminderen en de groei van de talgklieren te remmen. Dit kan leiden tot een verbetering van de acne, maar het kan ook leiden tot een aantal bijwerkingen, waaronder droge huid, gebarsten lippen, gevoeligheid voor zonlicht, spier- en gewrichtspijn, depressie en leverbeschadiging. Het is niet voor niets dat je tijdens het gebruik van isotretinoine echt niet zwanger mag worden, omdat je baby dan kans heeft op ernstige afwijkingen. 

Een ander nadeel van isotretinoine is dat de kans groot is dat de acne terugkomt na het stoppen van de medicatie. Dit komt doordat isotretinoine alleen de symptomen van acne behandelt en niet de onderliggende oorzaken. Bovendien kan het gebruik van isotretinoine op lange termijn leiden tot een verslechtering van de huidconditie en de ontwikkeling van nieuwe huidproblemen.

Vitamine a

In de vorige alinea stonden al de risico’s en bijwerkingen van isotretinoine als acnebehandeling. Gelukkig zijn er alternatieve behandelingen beschikbaar die minder risico’s met zich meebrengen en die net zo effectief kunnen zijn als isotretinoine. Eén van deze alternatieven is het gebruik van vitamine A. Vitamine A is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor een gezonde huid. Het is ook een krachtige antioxidant die de huid kan beschermen tegen schade door vrije radicalen. Daarnaast speelt vitamine A een belangrijke rol bij het reguleren van de celgroei en differentiatie in de huid, wat het een effectieve behandeling kan maken voor acne. 

Op de huid kun je gebruik maken van een Vitamine A serum zoals bijvoorbeeld Vitamine A van Synergie Skin. Het hoofdingredient is Vitamine A als gestabiliseerd Retinol dat actief, zacht en diep in de huid dringt.

Heb je zelf een serum of creme die Vitamine A bevat dan is het raadzaam om de ingredienten  te checken. Aangezien er in veel gevallen retinyl palmitate wordt gebruikt. Retinyl palmitate is de minst irriterende variant maar ook de minst effectieve variant. Je kunt beter kiezen om je huid geleidelijk te laten wennen aan Vitamine A door te starten met 2x per week aanbrengen. 

In tegenstelling tot isotretinoine heeft vitamine A geen bekende bijwerkingen bij normaal gebruik.

*Vitamine A mag je niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoedingperiode

Heb je een actieve acne en wil je naast het gebruik van Vitamine A ook behandelingen inzetten om de huid te kalmeren? Denk dan bijvoorbeeld aan een Acnetherapie behandeling of Peelings. Anders dan bij isotretinoine kun je naast het Vitamine A serum wel dit soort behandelingen ondergaan. 

aanvullend

Naast het gebruik van vitamine A op de huid is het ook belangrijk om voldoende vitamine A uit de voeding te halen. Een dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen die vitamine A bevatten kan helpen bij het verbeteren van de huidconditie en het verminderen van acne. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A of aanverwante stoffen zijn: zoete aardappelen, wortelen met schil, spinazie, boerenkool, lever, eieren en vis.

 

Samen aan de slag met jouw acne! Plan een Acnetherapie behandeling of Peelings