Waarom een huidbehandeling niet altijd de beste keuze is?

Huidbarriere

Het voelt misschien tegenstrijdig omdat ik als Huidtherapeut voornamelijk behandelingen uitvoer. Maar dat is niet altijd de beste keuze of start. Waarom een huidbehandeling niet altijd de beste keuze is?

Dat heeft o.a. te maken met de huidbarriere. De huidbarrière is een cruciaal onderdeel van de huid en vervult meerdere belangrijke functies om je lichaam te beschermen en te ondersteunen. De belangrijkste taken van de huidbarriere zijn: bescherming, vochtregulatie, immuniteit.

De huidbarriere is bij huidproblemen zoals eczeem vaak al beschadigd waardoor de huid erg kwetsbaar is. Dus heb je last van een droge huid, jeuk, roodheid, overgevoeligheid of schilering dan is een behandeling misschien niet de beste keuze. 

wondgenezing

Op het moment dat je intensievere behandelingen uitvoerd zoals fractional needling, peelings en laserbehandelingen beschadig je tijdelijk de huid. Je wilt de wondgenezing van de huid stimuleren zodat na herstel de huid er beter uitziet. Door de behandelingen zorg je er o.a. voor dat de huid collageen en elastine gaat aanmaken. 

Maar denk bijvoorbeeld ook aan het verwijderen van huidoneffenheden waarbij de huid wordt verbrandt. Of aan de behandeling van littekens na acne of na een operatie. Ook dan “beschadig” je de huid om te zorgen voor beter herstel. 

Waar in mijn opleiding tot Huidtherapeut niet veel aandacht voor was is; Hoe ondersteun je de huid in zijn herstel? En wat zijn factoren die van invloed zijn op dit herstel en de wondgenezing? Welke bouwstenen heeft de huid nodig om zo goed en mooi mogelijk resultaat te krijgen?

bouwstenen

Waarom een huidbehandeling niet altijd de beste keuze is? Omdat je  eigenlijk zou moeten starten bij het begin. Zorgen dat je lichaam de juiste bouwstenen heeft om na de behandeling zo goed mogelijk te herstellen. En ik vind dat hier echt nog te weinig aandacht voor is. Ik vroeg me altijd af waarom dezelfde behandeling bij verschillende mensen, een zo verschillend resultaat kan geven. En dat heeft o.a. te maken met of iemand wel voldoende bouwstenen heeft voor het herstel en de genezing. De huid laat niet voor niets door roodheid, ontstekingen, droogte en jeuk zien dat er iets aan de hand is. 

In veel gevallen start een stralende en gezonde huid dus met het aanvullen van de bouwstenen. Hierbij kun je o.a. denken aan eiwitten, collageen, Vitamine D3+K2, Omega 3, Vitamine A, Vitamine E. Dit ligt per huidklacht net een beetje anders en daarom is deskundig advies noodzakelijk. 

Wil je meer advies om je huidproblemen te verbeteren? Bekijk de Huidblog of plan een Orthomoleculair huidadvies!