Waarom dagelijks poepen belangrijk bij huidklachten?

praten over poep

Voor de meeste mensen niet echt een onderwerp om uitgebreid over te praten. Maar voor mij hoort het praten over poep er gewoon bij. Onze ontlasting zegt namelijk veel over onze gezondheid. De kleur, de geur, de consistentie en de frequentie zijn allemaal indicaties voor hoe het gesteld is met onze darmen. Want onze darmen zijn degene die de ontlasting produceren. Wees dus niet verbaasd als ik tijdens het consult hier in detail naar vraag.

 

Tijdens mijn studie tot darmtherapeut werd er niet perse over poep gepraat. Maar werd mij wel duidelijk hoe belangrijk een goede darmgezondheid is. Onze darmen hebben een belangrijk rol in ons immuunsysteem, zorgen voor opname van voedingsstoffen en zorgen dat gifstoffen ons lichaam kunnen verlaten (via de poep).

dagelijks poepen belangrijk bij huidklachten

In totaal duurt de gehele spijsvetering, van mond tot kont, ongeveer 24 tot 48 uur. Dat is een beetje afhankelijk van wat je eet en hoeveel je gegeten hebt. Dit is natuurlijk een doorgaand proces dus het is soms lastig om precies te weten hoe goed je spijsvetering verloopt. Maar wat ik vaak terug hoor bij mensen met huidklachten is dat ze niet dagelijks kunnen poepen. En dat is een belangrijke indicator want dan blijft de ontlasting te lang in je lichaam. En zoals ik al omschreef is poepen een belangrijke manier om je gifstoffen af te voeren. Dus op het moment dat je niet dagelijks kunt poepen blijft de ontlasting langer dan hoort in het lichaam aanwezig. Dit zorg voor een teveel aan gifstoffen in het lichaam. Ook is dit erg belastend voor de lever die deze gifstoffen opnieuw moet gaan afbreken omdat de gifstoffen worden heropgenomen door de darmwand. Al met al dus heel belastend voor het lichaam.

 

De link met huidklachten is dus een teveel aan gifstoffen in het lichaam en een overbelaste lever. De reden dat je huidklachten krijgt is omdat onze huid een van de ontgiftingswegen is van ons lichaam. Net zoals bijvoorbeeld plassen, ademen en zweten. Dus kun je niet dagelijks poepen dan zoekt het lichaam een andere weg om van de gifstoffen af te kunnen komen. Bij huidklachten is het dus belangrijk om te zorgen dat alle ontgiftingswegen goed functioneren.

hoe zorg je dat je dagelijks kunt poepen?

Er kunnen natuurlijke onderliggende problemen zijn waarom je niet dagelijks kunt poepen. Dus soms is het nodig om dit verder uit te zoeken. Maar er zijn een aantal aanpassingen die je zelf kunt proberen om te kijken of je stoelgang al verbetert.

Stoelgang verbeteren:

  • 2 liter water drinken per dag, langzaam opbouwen als je weinig drinkt
  • In de ochtend op lege maag lauw water drinken (schijfje citroen en theelepeltje olijfolie erin)
  • Voldoende vezels per dag, 500 gram groenten per dag, variatie
  • Vers gemalen lijnzaad toevoegen, 2 eetlepels per dag
Heeft dit niet voldoende resultaat dan zijn er meer mogelijkheden om je darmen weer goed te laten werken! 
Maak dan een afspraak voor een EMB bloedtest of Orthomoleculair Huidadvies