Vegetarisch en Acne

Vegetarische leefstijl

Een vegetarische leefstijl heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Mensen zijn steeds bewuster van hoe ze leven en wat ze eten. Opzich een hele goede ontwikkeling. Steeds meer mensen zijn bezorgd over hun gezondheid en willen gezondere voedingskeuzes maken. Vegetarisch eten wordt vaak geassocieerd met een lager risico op hartziekten, diabetes, obesitas en bepaalde vormen van kanker. Het consumeren van meer groenten, fruit, volle granen en peulvruchten in een vegetarisch dieet kan bijdragen aan een evenwichtige voedingsinname. 

Daarnaast is er een groeiend bewustzijn over dierenwelzijn en de ethische kwesties die gepaard gaan met de vleesindustrie. Mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten om dierenleed te verminderen en te protesteren tegen intensieve veeteeltpraktijken. En de vleesindustrie wordt geassocieerd met een hoge uitstoot van broeikasgassen, ontbossing, watervervuiling en een hoge vraag naar hulpbronnen. Veel mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten vanwege de milieuvoordelen, zoals het verminderen van de ecologische voetafdruk en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Al met al belangrijke vraagstukken en materie. En zaken waar we als maatschappij niet meer omheen kunnen. Een punt wat in deze echter helemaal vergeten wordt is de negatieve invloed die het kan hebben op de gezondheid. Omdat het uitsluiten van hele voedingsgroepen zeker ook negatieve gevolgen kan hebben. 

Vegetarisch en Acne

Hoewel vegetarisch eten over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kan het in sommige gevallen negatieve gevolgen hebben voor mensen die gevoelig zijn voor acne en andere huidklachten. 

Als mens zijn we vanuit de oertijd geevolueerd doordat we vlees en vis aten. Zonder deze voedingsmiddelen waren we als mensheid nooit zo ver gekomen. Toen gebeurde alles natuurlijk nog niet zo grootschalig als nu, hoefde er niet zoveel monden gevoed te worden. Dus daar zit zeker een groot dilemma. Ik merk echter in mijn praktijk dat er verbanden kunnen zijn tussen huidklachten zoals acne en een vegetarisch eetpatroon. 

Hier zijn vier redenen waarom vegetarisch eten mogelijk een negatief effect kan hebben op acne:

  1. Tekort aan essentiële voedingsstoffen: Een vegetarisch dieet kan leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde huid, zoals vitamine D, vitamine B12, zink en omega-3-vetzuren. Deze voedingsstoffen spelen een rol bij het reguleren van de talgproductie, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde huid. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van acne.

  2. Verhoogde inname van zuivelproducten: Veel vegetariërs vertrouwen op zuivelproducten als bron van eiwitten en calcium. Studies hebben gesuggereerd dat zuivelconsumptie, met name melk, een verband kan hebben met acne. Zuivelproducten kunnen hormonen bevatten die de talgproductie kunnen verhogen en ontstekingen in de huid kunnen bevorderen, wat acne kan verergeren.

  3. Hogere inname van geraffineerde koolhydraten: Sommige vegetarische diëten zijn mogelijk rijk aan geraffineerde koolhydraten, zoals witte rijst, wit brood en suikerhoudende voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen hebben een hoge glycemische index, wat kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en een verhoogde productie van insuline. Deze schommelingen en verhoogde insulineproductie kunnen ontstekingen in het lichaam bevorderen, wat acne kan verergeren.

  4. Voedselgevoeligheden en allergieën: Sommige vegetarische voedingsmiddelen, zoals soja, tarwe of gluten, kunnen bij sommige mensen voedselgevoeligheden of allergische reacties veroorzaken. Voedselgevoeligheden en allergieën kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken en kunnen mogelijk van invloed zijn op de gezondheid van de huid, inclusief acne.

hoe dan wel te eten?

Alles met mate en veel variatie is eigenlijk het beste voor onze gezondheid en onze huid. Hele voedingsgroepen uitsluiten (als er geen allergieën zijn) is wat mij betreft een no-go.

Ons lichaam kan heel lang compenseren en daardoor geeft een vegetarisch eetpatroon ook niet direct klachten. Dit ontstaat meestal pas na jaren als de reserves op zijn. En daardoor leggen mensen ook vaak niet de link tussen klachten en een vegetarisch eetpatroon. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een veganistisch eetpatroon!

Dit betekend niet dat je iedere dag vlees hoeft te eten maar minimaal 2-3x per week is wel het streven. Zeker voor menstruerende vrouwen is dierlijke voeding belangrijk om o.a. te zorgen voor voldoende ijzer. Anders raakt je naast huidklachten ook nog hormonaal uit balans. 

In de EMB bloedtest bij huidklachten wordt ook gekeken naar  tekorten in vitaminen, mineralen en omega 3. Waar ik vaak bij een vegetarische leefstijl ook grote tekorten zie.  

Hulp nodig om jouw acne aan te pakken of wil je een EMB bloedtest bij huidklachten doen? Stuur mij een bericht!