Rimpels of droogtelijntjes?

vocht tekort

Droogtelijntjes zijn fijne lijntjes die ontstaan als gevolg van uitdroging van de huid. Ze worden ook wel eens droogte rimpels genoemd. Deze lijntjes zijn meestal oppervlakkig en kunnen voorkomen op verschillende delen van het gezicht, zoals rond de ogen, lippen, wangen en voorhoofd. Maar vooral ook de lijnen in het decollette zijn een gevolg van vocht tekort. Deze lijnen zie je het beste direct na het opstaan en trekken meestal in de loop van de dag weer weg. Rimpels en droogtelijntjes?

Wanneer de huid niet voldoende gehydrateerd is, kan deze droog en strak aanvoelen. Dit kan leiden tot het ontstaan van fijne lijntjes, die vooral zichtbaar zijn wanneer de huid wordt uitgerekt of bewogen, zoals bij het lachen of fronsen. Droogtelijntjes kunnen tijdelijk zijn en verdwijnen wanneer de huid voldoende gehydrateerd wordt, maar bij chronische dehydratatie kunnen ze langer aanhouden en meer uitgesproken worden.

Heb je bijvoorbeeld in de zomer of na een zon vakantie meer last van lijntjes. Maar trekken deze na verloop van tijd weer weg, dan kun je er vanuit gaan dat het droogtelijntjes zijn.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van droogtelijntjes. De belangrijkste oorzaak is onvoldoende hydratatie van de huid. Wanneer de huid niet voldoende vocht krijgt, verliest deze zijn elasticiteit en soepelheid, waardoor fijne lijntjes kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren bijdragen aan het ontstaan van droogtelijntjes zoals:

 • Blootstelling aan droge lucht
 • Koude temperaturen
 • Wind
 • Airconditioning

verminderen en voorkomen

Het voorkomen en verminderen van droogtelijntjes begint met een goede huidverzorgingsroutine die gericht is op hydratatie. Hier zijn enkele tips:

 • Hydrateer de huid van binnenuit: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden. Dit heeft een directe invloed op de hydratatie van je huid.
 • Gebruik een vochtinbrengende crème: Kies een vochtinbrengende crème die past bij jouw huidtype en breng deze dagelijks aan. Kies voor crèmes met ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine en ceramiden, die helpen om vocht in de huid vast te houden. Hydrolock van Synergie Skin is echt het ideale vochtinbrengende product!
 • Bescherm je huid tegen de elementen: Gebruik een zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en draag in koude of winderige omstandigheden een sjaal of een muts om je huid te beschermen tegen uitdroging.
 • Vermijd agressieve reinigingsmiddelen: Gebruik milde reinigingsmiddelen die de huid niet uitdrogen. Vermijd het gebruik van zeep of producten die alcohol bevatten, omdat deze de huid kunnen ontdoen van natuurlijke oliën en dehydratatie kunnen verergeren.
 • Gebruik een hydraterend gezichtsmasker: Af en toe een hydraterend gezichtsmasker gebruiken kan de huid een extra boost geven en helpen bij het verminderen van droogtelijntjes.

van binnenuit

Een goede huidverzorgingsroutine aan de buitenkant is natuurlijk belangrijk, maar van binnenuit bereik je meer. Aan de buitenkant werk je vaak plaatselijk maar eigenlijk wil je ervoor zorgen dat je de gehele huid hydrateert. Want droge benen en droge armen krijgen vaak minder aandacht dan ons gezicht maar zijn net zo belangrijk. En ziet je huid er goed gehydrateert uit dan kun je er vanuit gaan dat je organen ook goed gehydrateert zijn. Wist je dat obstipatie een gevolg kan zijn van slechte hydratatie?

Een aantal tips om van binnenuit je huid te hydrateren:

 • Zorg dat je voldoende drinkt, maar zorg ook dat je het vocht vast kunt houden. Plas je heel vaak op een dag dan verlies je veel vocht en mineralen. In de ochtend een mespuntje keltische zeezout laten smelten op je tong en daarna een groot glas water is een goede start. 
 • Eet waterrijk voedsel: Naast water kun je ook waterrijk voedsel consumeren om je hydratatieniveaus te verhogen. Voedingsmiddelen zoals komkommer, watermeloen, sinaasappels, grapefruit, bessen, sla, courgette en tomaten bevatten veel water en kunnen bijdragen aan je dagelijkse hydratatie.
 • Zo min mogelijk alcohol, net zoals het niet handig is om dit op je huid te smeren, is het drinken van alcohol ook uitdrogend. Dus rustig aan en drink naast de alcoholische consumptie ook altijd water. 
 • Gezonde vetten consumeren: Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals avocado’s, olijfolie, noten en zaden, kan helpen bij het behouden van een gezonde huidbarrière en het vasthouden van vocht in de huid.
 • Hyaluronzuur capsules, naast het smeren van hyaluronzuur zou je dus ook kunnen kiezen om dit van binnenuit aan te vullen.
 • Omega 3 visolie ondersteunt bij het behouden van een gehydrateerde huid.
 
Wil je naast deze tips nog meer advies om je huid te verbeteren? Plan dan een Orthomoleculair huidadvies of Medifacial!