Pigmentvlekken aanpakken in de herfst!

zomer voorbij

Heb je ook zo heerlijk genoten van de zomer en de zon? Ben je in Nederland gebleven of heerlijk naar het buitenland? De zomer is weer voorbij en dat betekend dat de zonuren en de zonkracht ook weer afneemt. Heel jammer want voor mij kan de zomer niet lang genoeg duren. Maar ook ik zoals velen ben gevoelig voor het ontwikkelen van pigmentvlekken in mijn gezicht. Dus nu de zon minder schijnt ga ik aan de slag om mijn huid weer wat egaler te maken.

Ten eerste is voorkomen altijd beter dan genezen! Dit is zeker het geval bij pigmentvlekken omdat pigment zich diep in de huid kan bevinden en daardoor vaak met aanraking van de zon weer tevoorschijn komt. Dus voor komende zomer zou je een aantal aanpassingen kunnen maken die je minder gevoelig maken voor het ontwikkelen van pigmentvlekken.

tips voor volgende zomer

De reden waarom dat ik nu tips geef voor komende zomer is omdat de voorbereiding daarvan nu al kan beginnen. En een routine maken van nieuwe dingen heeft tijd nodig dus ga op tijd van start.

De anticonceptiepil/spiraal is een grote trigger voor het aanmaken van pigmentvlekken. Dit komt door de invloed op onze hormonen en lever. Dus gebruik je de anticonceptiepil/spiraal en heb je pigmentvlekken? Kijk dan eens naar andere anticonceptie oplossingen zoals bijvoorbeeld de niet hormonale anticonceptie methode Daysy. Het is de moeite waard en niet alleen voor je pigmentvlekken.

Blauw licht (HEV) is eveneens een trigger voor pigmentvlekken. En laten we nu de hele dag blauw licht op ons gezicht krijgen door je telefoon en andere beeldschermen. Door het blauwe licht ontstaat er een hogere vrije radicalenschade wat dus pigmentvlekken kan geven. Daarnaast is blauw licht erg verstorend voor je dag/nacht ritme dus nog een reden om bijvoorbeeld je nightshift aan te zetten.

Daarnaast kan het goed zijn om je verzorgingsproducten en make-up eens onder de loep te nemen. Want ook hier kunnen stoffen inzitten die hormoonverstorend zijn. De ingredientenlijst nalopen van je producten kun je bijvoorbeeld doen via: incidecoder

Vooral de combinatie van UV straling en chemische stoffen die in je producten zitten geeft een reactie in de huid waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan.

Een aantal tips om eens goed over na te denken en te kijken wat je de komende periode kan aanpassen zodat je volgende zomer minder pigment triggers hebt!

tips voor deze herfst

Nu is de periode van behandelen omdat de meeste behandelingen bij pigmentvlekken de bovenste huidlaag dunner maken. Dunnere bovenste huidlaag maakt je gevoeliger voor zonlicht maar daar hoef je in de herfst en winter dus minimaal rekening mee te houden.

Je kunt denken aan behandelingen zoals peelings en fractional needling. Beiden kunnen specifiek worden uitgevoerd voor het aanpakken van pigmentvlekken.

Pak je exfolliant weer tevoorschijn! Zeker ook ter voorbereiding op behandelingen kan het goed zijn om thuis een exfollierend serum te gebruiken. Deze serums bevatten bijvoorbeeld AHA en/of BHA en zorgen ervoor dat de bovenste huidlaag makkelijker kan vervellen.

Eet pompoen, wortels en zoete aardappels. Deze echte herfstgroenten bevatten vitamine A en C. Vitamine A bevorderd celdeling en Vitamine C vermindert en remt pigmentaanmaak. Zo helpt je het lichaam de pigmentvlekken aanpakken van binnenuit.

 
 

Geen haast!

En heb geen haast want het verminderen en verwijderen van pigmentvlekken heeft vaak langere tijd nodig. Zowel van binnen als van buiten aan de slag zorgt voor het beste resultaat. Dus maak een combinatie van leefstijl aanpassen, voeding aanpassen, huidverzorging aanpassen en plan een behandeling.

Wil jij ook aan de slag met het verminderen van je pigmentvlekken?
Maak een afspraak voor een behandeling of Orthomoleculair huidadvies