pH-waarde van de huid:
Waarom is het belangrijk voor de gezondheid van je huid?

pH-waarde van de huid

Je huid is een van de belangrijkste organen van je lichaam en heeft vele functies, zoals het beschermen van ons lichaam tegen de omgeving en het behouden van de verlies van stoffen, zoals water, uit onze interne omgeving. Om een beschermende barrière te creëren tegen bacteriën, virussen en andere verontreinigingen, produceert de huid een zuurmantel op de buitenste laag van de huid, het stratum corneum. Het stratum corneum bestaat uit corneocyten, lipiden (zoals ceramiden), vetzuren en cholesterol, die samen een meerlaagse barrière vormen.

De pH-waarde van je huid is van groot belang. Terwijl de pH van gezonde huid varieert van ongeveer 4 tot 5.5, vertoont ontstoken en zieke huid vaak een verhoogde pH. Veranderingen in de huid-pH spelen een rol in het ontstaan van rimpels en huidaandoeningen. Daarom is het verstandig om aandacht te besteden aan pH, vooral bij een aangetaste huid zoals bij acne, ezeem en rosacea.

Hoe wordt de pH-waarde van de huid gehandhaafd?

Onze huid is door middel van ingewikkelde processen de hele dag bezig om de pH van de huid binnen de juiste marge te houden. Door middel van bepaalde enzymen wordt de pH in de huid laag gehouden. Wanneer de pH van de huid stijgt, worden deze enzymen niet goed geactiveerd. In plaats daarvan worden enzymen die betrokken zijn bij het afbreken van het stratum corneum – de buitenste laag van de huid – juist versterkt. Dit leidt tot een afbraak van de beschermende barrièrefunctie van de huid.

Daarom is het van belang dat je zowel van binnenuit als van buitenaf rekening houdt dat je de pH niet teveel verhoogd.

pH en huidklachten

Een verandering in de pH van de huid kan leiden tot verschillende huidaandoeningen, waaronder dermatitis, eczeem en acne. Een verstoorde huidbarrière, bijvoorbeeld door overmatig gebruik van alkalische zeep, kan leiden tot verlies van vocht en een toename van de penetratie van schadelijke stoffen door de huid. Dit kan op zijn beurt leiden tot ontstekingsreacties die zich manifesteren als huidaandoeningen. Bovendien is er een verband tussen de pH van de huid en de kolonisatie van bacteriën en gisten. Studies hebben aangetoond dat veranderingen in pH kunnen leiden tot overgroei van schadelijke bacteriën zoals Staphylococcus aureus en Malassezia. Verhoogde pH-waarden kunnen ook bijdragen aan de verergering van acne en rosacea.

zelf aan de slag!

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag om de pH-waarde van je huid te optimaliseren. En dat kun je doen aan de hand van de volgende tips:

  • Weet jij de pH van de reiniging die je gebruikt? Probeer het eens op te zoeken en pas eventueel aan
  • Test met een pH strip de pH-waarde van de huid. Plak de strip voor het slapen op een schoon gezicht en bekijk de kleur in de ochtend.
  • Voeg een AHA toe aan je beauty-routine. Denk bijvoorbeeld aan een serum. Of plan met enige regelmaat een AHA- peeling behandeling
  • Voeg Aloe Vera toe aan je beauty-routine. Aloe Vera heeft een lagere pH dan de huid en kan daardoor de pH-waarde van de huid verlagen. 
  • Gebruik een supplement zoals Borage olie of omega 3 olie. Zo kun je van binnenuit de pH-waarde van de huid verbeteren.  
Hulp nodig om te weten hoe het staat met de pH-waarde van jouw huid? Stuur mij een bericht!