Mondgezondheid en acne?

mondgezondheid

Mondgezondheid en acne hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou denken. Een slechte mondgezondheid kan bijdragen aan het ontstaan van acne en andere huidproblemen. Dit heeft vooral te maken met de bacteriën die zich in de mond bevinden. Daarnaast speelt het l;ymfesysteem een belangrijke rol.

Het lymfesysteem is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen en schadelijke stoffen worden afgevoerd en dat ons lichaam beschermd blijft tegen ziekteverwekkers. Een deel van het lymfesysteem bevindt zich in de holtes van de kaak en hals. Als de mondgezondheid niet goed is, bijvoorbeeld omdat er veel tandplak aanwezig is, kan het lymfesysteem worden overbelast. Hierdoor kan het minder goed zijn werk doen en kunnen afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. 

mondflora

In de mondholte en de keel bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën vormen samen de mondflora, die normaal gesproken in balans is en geen problemen veroorzaakt. Maar als de mondflora uit balans raakt, bijvoorbeeld door een slechte mondhygiëne of door het gebruik van bepaalde medicijnen, kan dit leiden tot ontstekingen in de mond en andere gezondheidsproblemen.

Een verstoorde mondflora kan ook bijdragen aan het ontstaan van acne. Dit komt doordat de bacteriën in de mond via de bloedbaan in andere delen van het lichaam terecht kunnen komen, waaronder de huid. Als de bacteriën daar terechtkomen, kunnen ze ontstekingen veroorzaken en zo bijdragen aan het ontstaan van acne.

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat je mondgezondheid wel wat hulp kan gebruiken. Een slechte adem is bijvoorbeeld vaak een teken van een verstoorde mondflora. Ook bloedend tandvlees, tandplak, tandsteen en aanslag op je tong kunnen wijzen op een slechte mondgezondheid. Daarnaast kan een droge mond ook bijdragen aan het ontstaan van gezondheidsproblemen, waaronder acne.

Dus bevindt de acne zich rondom de mond, kaken en/of hals dan is het goed om de mondgezondheid niet te vergeten. 

Samen aan de slag met jouw acne! Plan een Acnetherapie behandeling of Orthomoleculair huidadvies