Is anticonceptie de oplossing tegen acne?

Juiste oplossing?

Veel vrouwen beginnen in de puberteit met anticonceptie omdat ze last hebben van puistjes. Maar is dit eigenlijk wel de juiste oplossing tegen acne? Want je pak daarmee de daadwerkelijke oorzaak niet aan.

Wat zijn onder anderen oorzaken van acne?

  • Allergieën/intoleranties voor bepaalde voeding
  • Te weinig maagzuur
  • Slechte darmwerking
  • Overgroei aan slechte bacteriën, zowel op de huid als in de darmen
  • Tekort aan de juiste voedingsstoffen
  • Overbelasting van de lever, door bijvoorbeeld verkeerde voeding, veel suikers en medicatie (zoals de anticonceptie pil)
  • Hormonale disbalans

Gevolgen jarenlang pilgebruik

De anticonceptiepil is in gebruik genomen in 1970. Dat is dus pas 50 jaar geleden. Dat lijkt lang maar de gevolgen van langdurig gebruik zijn nog niet zo bekend. Anticonceptie is bedoeld om niet zwanger te worden maar een van de bijwerkingen kan dus ook zijn dat acne afneemt. Je zou denken ideaal maar hierdoor pak je niet de reden/oorzaak van de acne aan en onderdruk je (jarenlang) klachten. Wat je dan vaak ziet gebeuren als vrouwen stoppen met de pil is dat de acne terugkomt. Eigenlijk nooit weggeweest maar “in slaap” gehouden door de pil.

De anticonceptiepil heeft kunstmatig je hormonen in balans gehouden en door te stoppen moet je lichaam weer een nieuwe balans vinden. Dus de anticonceptiepil zorgt altijd voor een disbalans in je hormonen. Maar dit merk je meestal pas als je stopt.

Hoe dan wel je acne aanpakken?

Het meeste resultaat krijg je door zowel de buitenkant als de binnenkant aan te pakken. Zo zorg je voor een langdurig effect. Mijn ervaring als huidtherapeut is dat als je alleen de buitenkant behandeld mensen na verloop van tijd toch weer klachten krijgen.

Bekijk je huid producten:

Veel cosmetische en huidverzorgingsproducten bevatten alcohol, parfum en parabenen (conserveringsmiddel). Dit zijn stoffen die je liever niet op je huid wilt smeren. Eenvoudige check kun je doen via: incidecoder! Maar er zijn ook producten op de markt die juist werkzame ingrediënten bevatten. Deze zorgen voor een verbetering van de huidconditie.

Bekijk je voeding:

Zorg dat je zo min mogelijk geraffineerde suikers, zuivel en gluten binnenkrijgt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze gelinkt zijn aan veroorzaken/verergeren van acne. En voeg wat extra groene groenten toe, die ondersteunen de lever om beter te ontgiften.

Je huid ondersteunen door suppletie:

Ook al probeer je zo gezond mogelijk te eten, soms kan het goed zijn dit (tijdelijk) aan te vullen met suppletie. Doe dit wel altijd onder begeleiding van een arts of therapeut.

Detox-kuur:

Soms is het goed om het lichaam een handje te helpen. Door 1 a 2 keer per jaar een detox-kuur te doen. Je zorgt er dan voor dat je je lichaam ondersteunt extra goed te ontgiften. Dit heeft een positief effect op je darmwerking en dus ook op je huid. Heb je interesse in een kuur? Laat het me weten!

 
 

Hulp nodig met stoppen met de pil?

Het kan soms eng zijn om na jaren te stoppen met de anti-conceptie pil of spiraal omdat je voorheen klachten had. En de kans is groot dat na het stoppen de klachten terug komen of er nieuwe klachten ontstaan. Het lichaam ondersteunen door de juiste leefstijl, voeding en eventueel supplementen kan ervoor zorgen dat je lichaam weer sneller in balans komt. Daarnaast kan bijvoorbeeld de Daysy een goede aanvulling zijn om je menstruatiecyclus te kunnen tracken. Daysy is hormoonvrij en brengt met een nauwkeurigheid van 99.4% in beeld wanneer je vruchtbare en onvruchtbare dagen zijn door het slimme interne algoritme.

Ik kan je hierin informeren als je vragen hebt.

Kun je hulp gebruiken bij het stoppen met de pil? 
Maak een afspraak voor een Orthomoleculair huidadvies