Hoe vaak per dag moet je eten
voor een perfecte huid?

6x per dag eten?

Tegenwoordig kun je de hele dag door eten en dat doen we dan ook maar al te graag. Op iedere hoek van de straat valt wel iets eetbaars te halen. En de meeste mensen hebben altijd wel iets te snacken bij in hun tas. Ook het voedingscentrum heeft ooit bepaald dat je 6x per dag moet eten. Maar is dat wel goed voor ons lichaam het constant bezig zijn met eten en dus ook verteren?

Vanuit de evolutie gezien waren wij duizenden jaren jagers en verzamelaars. Dat hield in dat we opzoek moesten naar ons voedsel en er nooit of heel af en toe overvloed was. Genetisch zijn we nog niet heel veel anders dan de jagers en verzamelaars en deze manier van leven past ons dus nog goed. Dan denk je moet ik nu in het bos gaan jagen op een konijn of vos? Nee dat hoeft zeker niet. Maar als je het vertaald naar deze tijd zou je dus beter eerst kunnen sporten op nuchtere maag en daarna pas eten. Of in ieder geval starten met je maaltijdfrequentie te verlagen.

Wat is het gevolg van 6x per dag eten voor je huid?

Iedere keer als je eet, ook al is het maar een klein beetje, gaat je lichaam insuline produceren. Als dit te vaak op een dag gebeurt krijg je problemen met je bloedsuikerspiegel. De overproductie van insuline kan er uiteindelijk voor zorgen dat je insulineresistentie ontwikkelt.

Insulineresistentie kan je herkennen aan:

  • Niet een paar uur zonder eten kunnen
  • Trek in zoet na je maaltijd
  • Trillerig en/of misselijk als het te lang duurt voordat je eet
  • Niet een maaltijd kunnen uitstellen of overslaan
  • Altijd eten in je tas voor het geval dat
  • Altijd honger

 

De overproductie van insuline is extra belastend voor de galblaas, pancreas en de lever. Het goed functioneren van deze organen is heel belangrijk voor een perfecte huid. Want deze organen helpen bij de spijsvertering en bij het ontgiften van ons lichaam. Daarnaast stimuleert insuline de productie van talg. Insulineresistentie zorgt voor een overmatige talgproductie wat bijvoorbeeld kan leiden tot acne.

Hoe vaak per dag moet je eten voor een perfecte huid?

Om onze bloedsuikerspiegel op een normale manier te laten stijgen en ook weer te laten dalen zou je maximaal 3x per dag kunnen eten. Want dit proces heeft ongeveer 3-4 uur nodig. Eet je dus vaker dan 3x per dag verstoort dit je bloedsuikerspiegel. Dat betekent 3 goede maaltijden zonder snacks en tussendoortjes. Want iedere keer dat je iets in je mond stopt al is het maar klein, zorgt ervoor dat het lichaam insuline gaat produceren. Probeer je maaltijdfrequentie langzaam af te bouwen naar 3x per dag. Je lichaam moet wennen en je moet waarschijnlijk je maaltijden uitbreiden. Want daarnaast is het ook belangrijk WAT je eet omdat een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten een maaltijd vriendelijker maakt voor je bloedsuikerspiegel. Maar hier ga ik in een andere blog dieper op in.

Kun je wat hulp gebruiken om je voedingspatroon aan te passen? Maak een afspraak voor een Orthomoleculair huidadvies