Heeft je darmgezondheid invloed op je huid?

Darmen en de huid

Na een aantal jaar gewerkt te hebben als huidtherapeut, bouwde zich een frustratie op. Ik merkte dat ik huidklachten redelijk goed kon behandelen maar dat mensen na verloop van tijd toch weer meer klachten kregen. Het alleen behandelen van de huid was in veel gevallen niet voldoende om het gewenste resultaat te behalen. Dit was voor mij de reden om verder te zoeken naar waar komen die huidklachten vandaan en wat zijn factoren die het verbeteren en verergeren.

Als snel kwam ik er in mijn Orthomoleculaire opleiding achter dat de binnenkant van ons lichaam veel bepaald over hoe de buitenkant eruitziet. En dat bijvoorbeeld ons immuunsysteem, wat voor een groot gedeelte in onze darmen zit, een grote rol heeft in een goede gezondheid.

Na mijn orthomoleculaire opleiding heb ik dan ook een opleiding tot darmtherapeut gedaan bij RP Sanitas Humanus. Als ik mijn klanten vroeg naar hun ontlasting of naar klachten rondom de maaltijd, kreeg ik vaak te horen dat dat allemaal niet zo goed verliep. En ik kon daardoor steeds beter de connecties zien tussen de darmgezondheid en de huid.

Waarom heeft onze darmgezondheid invloed op onze huid?

Onze darmen is de huid aan de binnenkant van ons lichaam. Het is een slijmvlieslaag net zoals de binnenkant van je mond. En eigenlijk zit alles in ons lichaam aan elkaar vast en heeft dus ook alles invloed op elkaar. Op de slijmvlieslaag in onze darmen zitten bacteriën. Deze bacteriën helpen bij het afbreken van de voeding, opname van voedingsstoffen, bescherming tegen pathogenen en nog heel veel meer. Er zijn goede en slechte bacteriën in onze darmen aanwezig en zolang de verhouding goed is dan is er geen probleem. Is er een overgroei van slechte bacteriën, schimmels of parasieten dan wordt de slijmvlieslaag dunner en doorlaatbaar. Waardoor de gifstoffen die de pathogenen uitscheiden zich door het lichaam gaan verplaatsen om te worden uitgescheiden ipv dat je het uitpoept. Een andere route voor gifstoffen om het lichaam te verlaten is de huid.

Dus heel mooi van het lichaam dat het een oplossing zoekt voor een teveel aan gifstoffen in het lichaam. Maar is je huid de zwakke plek dan heeft dit huidklachten tot gevolg. Ongeveer 73% van de mensen met acne heeft ook darmproblemen. Je hoeft hier niet perse hele ernstige klachten van te hebben maar vaak als je verder gaat kijken is er wel een verband. Bijvoorbeeld dat huidklachten verergeren op het moment dat iemand last heeft van constipatie of dat mensen vaak last hebben van een opgezwollen buik na het eten.

spijsvertering

Eigenlijk is de hele spijsvertering belangrijk, van mond tot kont. Want al deze processen zijn met elkaar verbonden. En zoals in een fabriek, als de lopende band ergens stopt dan krijg je op andere plekken ook een probleem. Maar huidklachten zijn zichtbaar en vallen daardoor sneller op.

Daarom is het voor mij belangrijk om te weten wat iemand eet, welke andere klachten er zijn en hoe iemand zijn ontlasting eruitziet. Want ontlasting is een goede graadmeter voor de darmgezondheid.

In een andere blog zal ik verder in gaan op de spijsvertering en de invloed op huidklachten. Er is zoveel over te vertellen!

Denk je dat jouw darmgezondheid een reden kan zijn voor je huidklachten?
Laten we samen op onderzoek uitgaan!