De 3 beste tips bij eczeem!

eczeem

Eczeem ontstaat door een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Daardoor ontstaat ook vaak de rode kleur en irritatie aan de huid. Er ontstaat een verstoorde huidbarrière waardoor de huid het vocht niet meer goed vast kan houden. Vandaar dat de huid vaak droog en trekkerig is en kan jeuken. De huid wordt hierdoor kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Schadelijke stoffen dringen makkelijker de huid binnen met nog meer ontstekingsreactie tot gevolg. En dan zit je in een cirkeltje waar je niet meer uit komt. Er ontstaan blaasjes, rode bultjes en korstjes op de huid.

Eczeem is een veel voorkomend probleem wat vaak op jonge leeftijd maar ook op volwassen leeftijd kan ontstaan. Het kan opvlammen en dan weer langere tijd rustig zijn. Dit maakt het vaak zo lastig om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Maar daar kunnen we in ieder geval al wel uit concluderen dat stress een trigger is.

Hieronder vindt je de 3 beste tips voor eczeem!

De 3 beste tips bij eczeem!

In het eerste stukje tekst staat al een aanwijzing naar de nummer 1 en 2 tip bij eczeem. Want om de huid echt weer helemaal rustig te krijgen zul je de schadelijke stoffen die bij eczeem makkelijk de huid indringen zoveel mogelijk moeten vermijden.

Tip 1 Schadelijke stoffen die je zoveel mogelijk vermijden:

Zoals toxische huidverzorging, make-up en parfums maar ook chemische was- en schoonmaakmiddelen. Want iedere dag dit soort stoffen op je huid is voor niemand goed maar zeker niet als de huidbarriere beschadigd is, hierdoor kom je in een vicieuze cirkel. Dus check jij de ingredienten van jouw huidverzorgingsproducten?  Ik begrijp dat dit erg lastig is en daarom kijk ik hier altijd naar bij mijn nieuwe klanten.

Tip 2 Verbeteren van de huidbarriere door:

Van buitenaf kun je dit bijvoorbeeld doen door de zuurgraad van de huid te verbeteren want die is meestal niet zuur genoeg. Van binnenuit kun je dit o.a. doen door een hoge kwaliteit omega 3 visolie te gebruiken.

Tip 3 Uitzoeken wat de onderliggende oorzaken zijn:

Helaas is er niet 1 reden waarom je eczeem krijgt en dus ook niet maar 1 oplossing. Er zijn een aantal oorzaken die ik bij veel mensen met eczeem zie terug komen zoals: slechte ontgifting, verstoord darmmicrobioom en laaggradige ontsteking. Maar daarnaast kan er nog heel veel meer aan de hand zijn. Het is dus belangrijk om samen opzoek te gaan naar de triggers.

Slechte start?

Nog een laatste vraag waar je zelf al over na kunt denken:

Heb je een slechte start gehad?

Dus hoe is je geboorte en de eerste maanden na de geboorte geweest? Want uit onderzoek blijkt dat veel mensen met eczeem een slechte start hebben gehad. Dit betekent dat je bijvoorbeeld via keizerssnede bent geboren i.p.v een normale bevalling. Of dat je maar heel kort borstvoeding hebt gehad. Een slechte start kan ook betekenen dat de (darm)flora van je moeder niet heel goed was en jij daarom moeite hebt gehad om je eigen darmflroa goed te ontwikkelen.

Samen aan de slag met je eczeem klachten? Plan een Orthomoleculair huidadvies of EMB bloedtest bij huidklachten