de 3 beste tips bij Acne

Acne en leefstijl

Als huidtherapeut krijg ik dagelijks de vraag wat de beste tips zijn bij acne. Natuurlijk is er geen quick-fix of een oplossing die voor iedereen werkt want acne kan wel 50 verschillende oorzaken hebben. Maar er zijn wel een aantal basisregels die je op de goede werk kunnen helpen naar een pukkelvrije huid.

Natuurlijk kan een huidbehandeling helpen en is de juiste huidverzorging van belang. Maar wat vaak onderschat wordt is de invloed van leefstijl op acne. Je zou een huidbehandeling kunnen zien als onderhoud maar je leefstijl is de basis van een gezonde huid.

 

Onder leefstijl vallen onder andere: voeding, stress en beweging. Het aanpassen van je dagelijkse gewoontes heeft natuurlijk veel impact omdat dit dingen zijn die je iedere dag doet. Je acne huid zal je dankbaar zijn voor de volgende inzichten!

acne en voeding

Van die rode pijnlijke puistjes met vaak uiteindelijk een witte kop; zijn ontstekingen in de huid. Het is dus belangrijk om bij je voeding er rekening mee te houden dat je zo weinig mogelijk ontstekingsbevorderende voeding te eten. Daarnaast kun je voeding eten die juist ontstekingsremmend werkt. We hebben het dan over Omega6 en Omega3.

Omega6 is ontstekingsbevorderend en zou je zo min mogelijk moeten eten. Voorbeelden van voeding die veel omega6 bevat is: granen, pakjes en zakjes, zonnebloemolie en soja

Omega3 is ontstekingsremmend en zou je dus meer van kunnen eten. Voorbeelden van voeding die veel omega3 bevat is: vette vis, chiazaad, walnoten, roomboter en avocado

Acne en stress

Ons hoofd zit aan ons lichaam en daarom heeft stress eigenlijk invloed op alle processen in ons lichaam. Als je veel stress hebt (ook zonder dat je het door hebt) dan verbruik je veel hormonen zoals cortisol, insuline en adrenaline. Dit zorgt ervoor dat andere geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron minder kunnen worden aangemaakt. Hierdoor kun je hormonaal uit balans raken waardoor huidklachten een gevolg kan zijn. Want voor ons lichaam is stress altijd prioriteit.

acne en beweging

Ons lymfesysteem is samen met onze nieren en lever verantwoordelijk voor de ontgifting van ons lichaam. Het lymfesysteem bevindt zich in de huid, daar waar bijvoorbeeld ook de bloedvaten zitten. Om het lymfesysteem goed te kunnen laten werken is beweging nodig. Het kan niet zelf bewegen dus we moeten letterlijk in beweging zijn om het lymfesysteem te laten functioneren. En als ons lymfesysteem niet goed kan ontgiften dan kan het zijn dat je dus via de huid gaat ontgiften en dat uit zich in huidklachten zoals acne.

APK-Keuring

Door bovenstaande tips snap je misschien ook beter de complexiteit van acne. Veel mensen hebben last van puistjes op het gezicht, maar de reden kan heel uiteenlopend zijn. Dit maakt het soms ook lastig om de juiste manier van behandelen te bepalen. Daarom werk ik graag met onderzoek want meten = weten. De EMB bloedtest is een geschikte manier om erachter te komen wat voor jou de beste manier is om je acne aan te pakken. De EMB bloedtest kun je zien als een APK-keuring van je lichaam. Zo kun je snel en gericht je huidproblemen aanpakken!

Heb je ook een apk-keuring nodig of wordt het tijd deze eens in te plannen? Mail me!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.