beste aanpak bij rosacea en eczeem?

Symptoombestrijding

Als je deze blog leest heb je vast al van alles geprobeerd om van je huidklachten af te komen. En ben je door de huisarts en het ziekenhuis misschien al een paar keer van het kastje naar de muur gestuurd. Al meerdere zalfjes en medicatie geprobeerd maar werken ze niet goed genoeg? Dit komt doordat dit een manier is van symptoombestrijding. Dit betekent een pleister op de wond maar je kijkt niet naar waar je het wondje door gekregen hebt. En laat dat nou juist hetgeen zijn waar je wel naar moet kijken om chronische klachten op te lossen.

Ons lichaam laat door huidklachten aan de buitenkant zien dat er aan de buitenkant iets niet helemaal lekker verloopt. En alleen iets op je huid smeren heeft dus in veel gevallen niet voldoende resultaat. Je pakt de oorzaak niet aan maar plakt een pleister. Na mijn studie voor Huidtherapeut ben ik verder gaan studeren om beter naar het lichaam te kunnen luisteren. Wat vertelt het lichaam als er klachten zijn zoals rosacea en eczeem. En wat is dan de beste aanpak bij huidklachten zoals rosacea en eczeem.

Beste aanpak van rosacea en eczeem = van binnenuit

Het is in ieder geval belangrijk om dus verder te kijken dan alleen de buitenkant. Zeker als huidklachten langdurig zijn dan zijn er meerdere interventies nodig. Rosacea en eczeem pak je van binnen en van buiten aan voor het beste resultaat.

Waar moet je aan denken bij de binnenkant?

Zowel rosacea als eczeem zijn huidklachten waarbij er een ontstekingsreacties plaatsvindt, vandaar ook vaak de roodheid in de huid. Focus op het verlagen van ontsteking heeft prioriteit. Dit kun je doen door ontstekingsbevorderende voeding zoveel mogelijk te verlagen en daarnaast zoveel mogelijk ontstekingsremmende voeding te eten. Dus kun je bijvoorbeeld aanvullen met supplementen die specifiek ontstekingsremmend zijn.

Naast voeding kun je ook aan de slag met je slaap. In onze slaap hersteld ons immuunsysteem ons lichaam. Slaap is daarom super belangrijk voor een stralende huid. Niet alleen het aantal uren is belangrijk maar ook de kwaliteit van je slaap. Want slaap je altijd minimaal 7 uur maar wordt je vaak moe wakker dan laat de kwaliteit van je slaap te wensen over.

Daarnaast is stress ook ontstekingsbevorderend. Dus je kunt nog zo gezond eten of goed slapen, als je continu onder hoge stress staat dan wordt je huidklachten onder controle krijgen erg lastig. Stress kan allerlei redenen hebben en soms zijn ze lastig aan te pakken. Maar extra focus op ontspanning is dan ook al een goed begin. En vanuit daar kun je stappen zetten om je stress te verlagen.

nooit maar 1 oplossing

Dus voeding, slaap en stressreductie zijn altijd de basis in het aanpakken van rosacea en eczeem. En vanuit daar kun je verder kijken naar wat er allemaal nog meer speelt waardoor de huidklachten ontstaan zijn. Alleen supplementen slikken is zeker niet de goede aanpak omdat je dit kan vergelijken met alleen het smeren van een zalfje. Ook dit is een pleister plakken op de wond zonder opzoek te gaan naar de oorzaak. Het is altijd een combinatie van meerdere interventies want er is nooit maar 1 oorzaak en dus ook nooit meer 1 oplossing.

Hulp nodig bij de basis? Plan een Orthomoleculair huidadvies. Of verder zoeken naar de oorzaak? Plan een EMB bloedtest bij huidklachten