Waarom je huid laten wennen aan de zon?

de zon = gezond

Ik schrijf deze blog in februari met een lekker zonnetje die door de raam schijnt. Na deze blog ga ik buiten een rondje wandelen om wat zonnestralen op te pikken. Ik ga je uitleggen waarom je dit ook zou moeten doen. Dus waarom je huid laten wennen aan de zon al begint in februari. Tegenwoordig zitten we bijna de hele dag binnen en eigenlijk is dat helemaal niet zo goed voor onze gezondheid en onze huid. We zijn bang gemaakt van de zon en zijn schadelijke effecten. Maar de zon heeft ons juist heel veel gezondheid te bieden als je maar op een verantwoorde manier ermee omgaat. Een keer per jaar op zonvakantie en dan hele dagen gaan liggen bakken is zeker niet verantwoord en kan zorgen voor huidschade. Maar mild gedoseerd zorgen dat je regelmatig buiten komt is super gezond!

Zonlicht heeft bijvoorbeeld een positief effect op onze darmen. Via de opname van zonlicht via de huid worden er goede bacteriën aangemaakt in de darmen. Ook is er natuurlijk zonlicht nodig voor de aanmaak van Vitamine D. Vitamine D tekort wordt gekoppeld aan vele ziektenbeelden zoals bijvoorbeeld autoimmuunziektes en osteoporose. Maar ook PCOS en huidklachten hangen vaak samen met o.a. een Vitamine D tekort.

zontraining

Door het jaar heen neemt de zonkracht toe en na september neemt deze weer af. De zonkracht is een goede meetmethode om te zien hoelang je in de zon kan. Je kunt dit op je telefoon checken bij de weersvoorspellingen.

Door in het begin van het jaar al in de zon te komen zorg je ervoor dat je huid went aan de zon met lage zonkracht. En dit bouw je dus op tot aan de zomerperiode wanneer de zonkracht steeds een beetje hoger wordt. Dit zorgt ervoor dat je bruine teint mooier wordt en zelfs langer blijft zitten. De kans op verbranden is hierdoor lager en je lichaam kan makkelijker Vitamine D aanmaken. Je bouwt stapje voor stapje de eigen zonbescherming van de huid op.

Zorg dus dat je dagelijks minimaal 30 minuten buiten bent. Zorg dat niet alleen je gezicht zon ziet maar ook de rest van je lichaam. En door te starten als de zonkracht nog laag is hoef je ook niet zo bang te zijn voor zonschade. 

bescherming

Wil je je insmeren dan raad ik aan om een Fysische zonfilter te gebruiken (ipv een Chemische). Een Chemische zonfilter zorgt voor een toxische reactie op de huid die je gevoeliger maakt voor het krijgen van pigmentvlekken en zonneallergie. Voorbeelden van Fysische zonfilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide.

Daarnaast kun je van binnenuit ook werken aan zonbesherming door de juiste voeding. Dit doe je bijvoorbeeld door minimaal 500 gram groenten en 2 stuks fruit per dag, de suikers zoveel mogelijk te vermijden en veel anti-oxidanten te eten.

Heb je aan de hand van deze blog vragen? Plan een Consult of  Orthomoleculair huidadvies